GARTNER PRZYSPIESZA – dzięki alternatywnym napędom na szybkiej ścieżce!

News LNG-LKW

Oprócz 120 długich naczep siodłowych, naszą inwestycją w dziesięć ciągników siodłowych Iveco S-Way stawiamy kolejny wyraźny znak na rzecz zrównoważonego rozwoju.

Ciągniki napędzane skroplonym gazem ziemnym (LNG) są obecnie najbardziej ekologicznymi stosowanymi w praktyce jednostkami transportowymi do transportów dalekobieżnych. Ze względu na układ napędowy o mocy 460 KM nowy model S-Way włoskiego producenta jest jednym z najwydajniejszych długich samochodów ciężarowych dostępnych na rynku. Dziesięć nowych ciągników z prawie niezauważalnym napisem „NP” („Natural Power”) oraz nieznacznie zmodernizowanym wyglądem jest stosowanych obecnie tylko w Niemczech. Podczas gdy sieć punktów tankowania w Niemczech znacznie się rozwija – istnieje już 20 tego rodzaju punktów tankowania w Niemczech oraz 250 w Europie – w Austrii są dotychczas tylko dwa takie punkty (w Ennshafen i koło Grazu).

Oprócz dopracowanej i udoskonalonej techniki kluczowe znaczenie ma u nas również aspekt ekologiczny, zwłaszcza w czasach transformacji energetycznej – silnik gazowy jest nie tylko znacznie cichszy, ale również, w porównaniu do silnika wysokoprężnego, zapewnia dużo mniejszą emisję NOX i cząstek.

W Niemczech samochody ciężarowe zasilane skroplonym gazem ziemnym (LNG) są obecnie zwolnione z opłat drogowych, i dotowane przez rząd niemiecki przy zakupie. W Austrii natomiast niestety „kwitną jeszcze w ukryciu” ze względu na brak wsparcia państwowego.

"Der Österreichische Transporteur" – oficjalne czasopismo specjalistyczne stowarzyszenia specjalistycznego i grup specjalistycznych branży transportu towarów – Marco Dittrich

Masz pytania dotyczące naszych usług lub ogólnie do firmy GARTNER? Jesteśmy do dyspozycji!

Centrala w Austrii