GARTNERPreduzećeVrednostiOdrživost (okolina)

Održivost za generacije

Za Gartner su zaštita okoline kao i održiva transportna rešenja važno pitanje i stalni sastavni deo strategije preduzeća. Flota teretnih vozila firme Gartner uvek odgovara najnovijim ekološkim smernicama i održava se od strane sopstvenih stručnjaka.

Green Logistics

Skoro 2/3 austrijskog transporta se obavlja drumski. Stalno povećanje transporta objašnjava tako povećanu emisiju CO2 u saobraćajnom sektoru. Kao jedno od najvećih transportnih preduzeća zalažemo se da udeo emisije CO2 održavamo što manjim. Ovo se postiže na jednoj strani upotrebom najnovijih, ekoloških tehnologija motora (Euro 5 EEV i Euro 6), na drugoj strani i aerodinamičnim merama na vozilima, čime dodatno može da se smanji potrošnja goriva. Radimo na stalnim poboljšanjima rasterećenja transportnih sredstava kao i na smanjenju praznih kilometara upotrebom najmodernijih sistema za optimizaciju ruta. Dizel koji se koristi za transporte na drumu ispunjava zahteve norme za ispusne gasove odnosno ekologiju ÖNORM EN 590.

Green Freight Europe

Dodatno uz ekološke mere u drumskom transportu, Gartner premešta značajan deo transporta sa druma na ekološki prihvatljive šine. Gartner je u interesu okoline već nekoliko godina aktivan član Green Freight Europe, nezavisnog volonterskog programa za smanjenje emisija, koje prouzrokuje drumski transport robe u Evropi.

Future Projects

Gartner će i u budućnosti staviti težište na stalno poboljšanje voznog parka prema najnovijim normama o ispusnim gasovima. Ubuduće će tema da bude i elektromobilnost odnosno korišćenje obnovljivih izvora energije u transportu. Sa fotonaponskim sistemom na lokaciji Kehl i centrali Lambach, Gartner je na najnovijem stanju tehnike i pokušava da stvori što je više moguće potrebne struje uz pomoć sunčeve energije, da bi sačuvao okolinu.

Photovoltaikanlage Standort Kehl
Photovoltaikanlage Standort Lambach

Održivost i u kancelariji

Mi sebi postavljamo za cilj da smanjimo na minimum negativne uticaje na poslovne delatnosti na okolinu. Naravno da se tu pored operativne oblasti ubraja administrativna oblast kao i skladište. Inteligentna zamena paleta sa sistemom za knjižno odobrenje koje je podržano od IT-a smanjuje CO2-emisiju u istoj meri kao i aktuelni projektni na temu „logistika bez papira“ – papiri se skeniraju i optimalno se koriste, da bi se smanjila potrošnja papira. Papir koji se trenutno nalazi u opticaju je FSC-sertifikovan i time ekološki prihvatljiv. Naša centrala u Lambachu je sertifikovana u skladu sa ISO 14001. Ova norma određuje zahteve za sistem menadžementa okoline.

Zgrada firme se stalno modernizuje. Tu se ubraja prelaz na LED-osvetlenje za sve oblasti. Gartner dobiva struju iz jedne strujne mešavine, koja je dokazano sastavljena od obnovljivih izvora energije.

Novo zemljište „Gartner Sever" u Lambachu je sa svojim energetski efikasnim svetlosnim konceptom primer za ekološki prihvatljivo osvetlenje. Uz pomoć situativnog osvetlenja ovde se ostvaruje ušteda struje do 90 procenata.